Три турски опозиционни партии поискаха действащият президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде

...
Три турски опозиционни партии поискаха действащият президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде
Коментари Харесай

Три опозиционни партии в Турция искат отстраняване на Ердоган

Три турски опозиционни партии желаеха настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде отхвърлен от президентските избори. Призивът опозиционните партии изпратиха до Висшата изборна комисия на Турция.

Добрата партия, Партията на демокрацията и пробива и Отечествената партия желаеха регистрацията на Ердоган да бъде анулирана, заяви телевизионният канал „ Хабертюрк “. Всички те поддържат Кемал Кълъчдароглу, главния конкурент на Ердоган в Турция.

Според опозицията номинирането на настоящия президент опонира на конституцията на страната. Те настояват, че актуалният мандат на Реджеп Тайип Ердоган е негов втори. Но турските управляващи изясняват, че след конституционния референдум от 2017 година президентският мандат на Ердоган е анулиран и всички изказвания на опозицията нямат законно съображение.

Президентските избори в Турция са планувани за 14 май. Решено е датата на вота да не бъде отлагана, макар че при започване на февруари Турция пострада от съкрушителни трусове, при които починаха над 50 000 души, което наложи гласуването в редица региони в югоизточната част на страната да се организира при рискови условия.

„ Сабах “ оповестява, че Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, единствен претендент от шест опозиционни партии, към този момент са водачи в президентските избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР